Naaldangst / stress om het prikken

Overzichtsartikel

Beschrijving van de hoofdgroepen en problematiek in artikel (3 pagina's)

Algemene definitie van naaldangst

Naaldangst is een relatief bekende term voor angst of stress voor een medische procedure waarbij men met een injectienaald of hypodermische (holle) naald geprikt moet worden.

Deze stress kenmerkt zich door lichamelijke, emotionele en cognitieve reacties. Veelal gaat het om angst voor een medische handeling waarbij vloeistoffen geïnjecteerd worden of bloed wordt afgenomen. In sommige gevallen kan het ook gaan om angst voor een ruggenprik, het hechten van een wond, een biopsie, of het prikken van een blaar. De meest intense vorm is de naaldenfobie. Hieronder vindt u verschillende type problemen bij naaldbehandelingen.

Diagnose algemeen

De diagnostiek van de prikweerstanden varieert van duidelijk afgebakende diagnoses tot probleemgebieden.

Bij bloedfobie en verwondingsfobie is de angst voor injecties inbegrepen. Omgekeerd is er bij injectiefobie lang niet altijd sprake van een bloed-/verwondingsfobie.

Daarom is het goed te spreken van 3 diagnostische hoofdgroepen, nl:

1. Injectiefobie

2. Bloed- verwondings- en injectiefobie

3. prikweerstanden, niet (1 of 2)

Als u alleen niet tegen het prikken kunt: locus of control, trauma, angst voor pijn,angst voor controleverlies, leeftijd, aard van de medische behandeling of aandoening, symptomatologie, aandoening. Meer...

Prikweerstanden \ stress en afkeer bij naaldbehandelingen

Als u weerzin ervaart en spanning om (steeds) te voldoen aan de verwachting om geprikt te moeten worden of uzelf te injecteren: leeftijd, aversie en angst, zelfinjecteren, aandoeningsspecifieke kenmerken, therapietrouw, motivatie. behandelmoeheid. Meer...

Als u ook bloed, verwondingen of flauwvallen erg moeilijk vindt:

sub typen, locus of control, trauma, met of zonder aanleg om flauw te vallen, overbelasting en burn-out, leeftijd, controleverlies.

Meer...

Medische angsten

Als u een medische setting of andere handelingen moeilijk vindt.

Medische angsten, angst in het ziekenhuis te verblijven.

Angst voor intraveneuze behandelingen, traumatische ervaringen.

Pijntraumatisering.