Wist u dat...?

Feiten en cijfers

Na de fobische angst voor de tandartsboor, is injectiefobie de meest voorkomende fobie.

Een afkeer van naaldbehandelingen is vrij gewoon. Hierover gaan de onderstaande cijfers niet.

De mate waarin hardnekkige een invaliderende naaldangst voorkomt is onder de volwassen bevolking vrij hoog, ca 20%. Bij kinderen is de angst nog veel frequenter een probleem ca. 50%.


informatie

Afkeer en angst voor de naald is lang niet altijd een injectiefobie.

  • Niet-fobische kinderen en volwassenen ervaren ook veel distress bij naaldbehandelingen.

  • Niet-fobische prikweerstanden uiten zich in behandelmoeheid bij chronische aandoeningen of weerstanden om zelf moeten injecteren. Dit leidt niet zelden tot gebrekkige therapietrouw, met een teloorgang van de gezondheid.

  • Traumatische ervaringen met pijn en weinig controle voelen over de naaldbehandeling kunnen voor een sterke afweer zorgen.

Lees meer

informatie

Naaldangst en prikweerstanden kan bij veel aandoeningen een hindernis vormen.

Medische procedures waarbij de injectiespuit gehanteerd wordt, zijn zeer divers. Onder andere bij de volgende omstandigheden of ziektebeelden wordt vaak geïnjecteerd: MS, diabetes, groeihormoon therapieën, tandartsbehandelingen, behandelingen, bij kanker, IVF, trombose, vitamine B12- behandeling, behandeling van allergieën als wespenallergie, bloedwaardeonderzoeken, zwangerschap, het toedienen van verdovingen, inentingen tegen griep of infecties en voorbereidingen voor intraveneuze behandelingen.

informatie

Wetenschappelijk onderzoek wijst uit dat de meest ernstige vorm van naaldangst, de injectiefobie bij 3,5 % voorkomt.

informatie

Nederland kent weinig richtlijnen hoe naaldangst en prikweerstand te benaderen binnen een organisatie.

In Engeland is in 2010 een uitgebreid benaderingsprotocol voor kinderen met naaldangst uitgegeven. De inbedding van wetenschappelijke kennis over dit onderwerp is nagenoeg nihil en niet omgezet in richtlijnen voor organisaties.

informatie

Injecties worden zeer vaak gebruikt in de medische zorg!

Heden ten dage worden volgens de Wereld Gezondheidsorganisatie (WHO) jaarlijks maar liefst 16.000.000.000 injecties toegediend via de naald, waaronder 100 miljoen injecties aan vaccinaties bij kinderen[1]. 16 miljard is een duizelingwekkend aantal. Als de lengte van een gemiddelde spuit met naald 12 centimeter is, dan zou je hiermee een lint kunnen maken waarmee je jaarlijks zo’n 50 keer rond de aarde kunt of 2,5 keer heen en terug naar de maan!

Lees meer

Lit ref

[1] WHO, “Injection safety,” Report by the secretariat. Health Organization Executive Board, vol. 107th Sess, 2000.